Voor- en nadelen van werken in de cloud

door | feb 19, 2017 | ICT | 0 Reacties

DB+

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

Voor- en nadelen van werken in de cloud

Wat betekent het begrip “Cloud”?
De meest eenvoudige definitie die ik hiervoor kan bedenken is: “Een externe computer die door een hostingbedrijf via het internet beschikbaar wordt gesteld”. Dus zowel hardware, software en services. De hardware is hierbij de fysieke computer/server, de software zijn de programma’s die op deze computer zijn geïnstalleerd. De services zijn alle diensten die het hostingbedrijf levert w.o. installeren van software en updates, het maken van back-ups en het beheer van de hardware.

Voor- en nadelen van werken in de Cloud

De hieronder opgegeven voor- en nadelen zijn zeker niet compleet, dus mocht je nog aanvullingen hebben, dan hoor ik dat graag.

De voordelen

Waarschijnlijk het grootste voordeel is dat je online werkt en daardoor overal ter wereld bij jouw gegevens kunt. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een willekeurige computer met een internetverbinding. Het is dus niet nodig om zelf een dure computer aan te schaffen aangezien alle bewerkingen in de Cloud worden uitgevoerd.

Het gaat zelfs nog verder. Wanneer je als bedrijf andere eisen krijgt aan de bestaande hardware, dan kun je bij wijze van spreken met één telefoontje opdracht geven om meer capaciteit of gebruikersaccounts beschikbaar te krijgen. Bedrijven kunnen dus exact afnemen wat zij nodig hebben (qua opslag, computerkracht, beveiliging en andere IT-functies) en kunnen dit altijd bijstellen.

Een ander belangrijk voordeel is dat je je weinig zorgen hoeft te maken over het verliezen van gegevens, aangezien er dagelijks een volledige back-up wordt voor je wordt gemaakt. De back-ups staan meestal op een andere fysieke locatie, dus ook bij brand e.d. zijn de gegevens veilig gesteld.
Daarnaast worden Cloud-servers vaak redundant opgezet. Alle data staat dan op minimaal twee fysieke locaties (bijvoorbeeld in een serverpark in Nederland en in een serverpark in Duitsland). Wanneer één serverpark uitvalt, dan kan vrij snel worden omgeschakeld naar het andere serverpark.

De nadelen

Er is altijd een internetverbinding nodig. Heeft de internet provider een flinke storing, dan is er ook meteen geen toegang meer tot de Cloud en zitten alle medewerkers met hun duimen te draaien.

Een belangrijk aspect bij het online werken is natuurlijk de beveiliging van de eigen gegevens. Hoe veilig zijn de klantgegevens, vertrouwelijke documenten en ontwerpen. Hoeveel vertrouwen is er om bedrijfskritische gegevens online te zetten? Doet de aanbieder wat hij zegt te gaan doen?

Omdat het werken in de Cloud allemaal online gebeurt, is het vaak onduidelijk wie het dienstverlenende hostingbedrijf is. Daar komt bij dat de meeste aanbieders niet eens zelf een serverpark hebben, maar deze weer inhuren bij een andere partij. Het beheer binnen het serverpark wordt vervolgens soms ook nog weer aan derden uitbesteed. Dus wie kun je aansprakelijk stellen als jouw belangrijke gegevens verloren gaan of ineens op straat liggen.

Het werken in de Cloud komt met een prijskaartje. Dit komt voornamelijk omdat het nog redelijk in de kinderschoenen staat. Net als in de begintijd van de mobiele telefonie, betaal je in de beginfase de hoofdprijs. Dit komt enerzijds doordat de infrastructuur nog niet volledig is opgetuigd en anderzijds omdat er veel vraag is.

Werken in de Cloud is hot, waardoor veel bedrijven een graantje willen meepikken en deze vorm van dienstverlening gaan aanbieden. Het is daardoor moeilijk in te schatten hoe lang een aanbieder nog zal bestaan als bedrijf. Wat gebeurt er als dit bedrijf failliet gaat of wordt opgekocht door een andere partij?

Tot slot een paar tips

Of je nu wel of niet in de Cloud werkt, zorg er altijd voor dat de computer waarmee je zelf werkt ook veilig is. Installeer regelmatig updates van het besturingssysteem, de firewall en de virusscanner.

Wanneer jouw bedrijf in belangrijke mate afhankelijk is van de beschikbaarheid van de Cloud, dan is het raadzaam om te controleren of de aanbieder in het bezit is van een actueel continuïteitsplan? Hierin staat namelijk precies vermeld welke risico’s zijn voorzien en hoe daar mee om wordt gegaan.

Zorg ervoor dat je weet met wie je zaken doet. Maak eerst eens een afspraak en vertel precies welke wensen, eisen en twijfels er zijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Posts

0 reacties