Kleineondernemersregeling (KOR)

door | okt 12, 2019 | Belasting | 0 Reacties

DB+

Vanaf 1 januari 2020 geldt voor de kleineondernemersregeling dat als uw omzet niet hoger is dan € 20.000 per kalenderjaar, u kunt kiezen voor vrijstelling. U hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen.

Vanaf 2020 kunnen ook rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en bv’s, gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling. Ook voor rechtspersonen geldt als voorwaarde, dat de omzet per kalenderjaar niet hoger is dan € 20.000.

Hoe werkt de nieuwe regeling?

  • U doet geen btw-aangifte meer.
  • U brengt geen btw meer in rekening bij klanten.
  • U kunt de btw die andere ondernemers bij u in rekening brengen, niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst.
  • U moet uw omzet wél bijhouden in uw administratie.
  • Vanaf het moment dat u deelneemt aan de kleineondernemersregeling, geldt de vrijstelling voor ten minste 3 jaar.

Wilt u gebruikmaken van de kleineondernemersregeling?
U kunt zich aanmelden voor de KOR via het aanmeldformulier dat u kunt downloaden op de website van de Belastingdienst. Het aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak waarin u de KOR wilt laten ingaan zijn ingediend.

Tip: Hebt u nu een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw? Dan hoeft u zich niet zelf aan te melden. De Belastingdienst meldt u automatisch aan voor  de vrijstelling. U ontvangt hierover nog een bericht. Daarin leest u ook wat u moet doen als u geen gebruik wilt maken van de vrijstelling.

Afmelden van de KOR

Als u bent aangemeld voor de KOR, kunt u zich pas na 3 jaar afmelden. Tenzij u automatisch bent aangemeld voor de KOR, omdat u op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen had. Ook als uw omzet boven de € 20.000 in 1 kalenderjaar komt, moet u zich direct afmelden voor de KOR.

Redenen om niet te kiezen voor de vrijstelling van omzetbelasting

Btw terugbetalen over uw investeringen
Hebt u in de laatste vijf tot tien jaar als btw-ondernemer geïnvesteerd? Dan moet u de afgetrokken btw op deze investeringen mogelijk deels terugbetalen als u per 1 januari 2020 vrijgesteld van btw gaat ondernemen.

Btw terugvragen op toekomstige investeringen
Als u binnen drie jaar wilt gaan investeren, kan btw-aftrek u helpen bij de financiering. Kiest u voor de vrijstelling, dan hebt u dit voordeel niet. En als de omzet stijgt boven € 20.000, pakt dit dubbel nadelig uit: geen btw-aftrek op de investering, wel btw afdragen over de omzet.

Btw kostenpost
Stel, u verricht diensten aan particulieren tegen een vaste prijs en u past de nieuwe regeling toe. Uw jaaromzet gaat in enig jaar toch over de grens van € 20.000 heen. Kunt u dan direct uw tarief verhogen, omdat u vanaf dat moment weer btw-plichtig bent? Zolang u de btw niet in uw tarief kunt doorberekenen, komt deze feitelijk voor uw rekening.

Driejaarstermijn
Kiest u voor de nieuwe regeling, dan is dat voor drie jaar, tenzij uw omzet voordien stijgt boven de € 20.000. Verlaat u de nieuwe regeling, dan mag u er pas na drie jaar weer in. Bij een dalende omzet, vraagt dat dus een strakke planning.

Lees meer over de KOR op de site van de belastingdienst.

Related Posts

0 reacties