0

Kleine-ondernemersregeling (KOR)

By 19 februari 2017maart 17th, 2018Belasting

Kleine-ondernemersregeling (KOR)

Bedrijven die BTW-plichtig zijn kunnen in aanmerking komen voor een vermindering van de BTW-afdracht aan de belastingdienst. Afhankelijk van de hoogte van de af te dragen BTW hoeft deze dan niet (of slechts gedeeltelijk) afdragen te worden.

Regeling

Af te dragen BTWRegeling
    < € 1.345Als je € 1.345 of minder moet afdragen, is de vermindering gelijk aan het BTW-bedrag. Je hoeft in dit geval geen BTW te betalen.
Een bedrag kleiner dan € 0 kun je eventueel zelfs terugvorderen.
€ 1.345 … € 1.883Als je tussen €1.345 en € 1.883 moet afdragen, wordt de vermindering als volgt berekend: 2,5 x (€ 1.883 minus BTW-bedrag).
    > € 1.883Als je méér dan € 1.883 moet afdragen, kom je niet in aanmerking voor deze regeling.

Nadelen

  • Het BTW voordeel dat je via deze regeling geniet, moet worden opgeteld bij de winst bij de aangifte inkomstenbelasting;
  • Het is onwaarschijnlijk dat je kunt voldoen aan de urennorm (1225 uren per jaar) voor de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost loop je daardoor dus mis.

Tips:

  • Controleer voor het einde van het jaar of je aanspraak zou kunnen maken op de KOR. Soms kan het maken van kosten aan het einde van het jaar nog net de doorslag geven;
  • De volledige Kleine-ondernemersregeling is ook van toepassing wanneer je ergens in de loop van het jaar jouw onderneming bent gestart (of hebt beëindigd).

Let op:

Bij sommige kosten kan de BTW niet (of niet volledig) worden afgetrokken. Dit zijn onder andere kosten waarbij er ook een privé-voordeel aanwezig is. Denk hierbij maar eens aan:
  • telefoonrekening, waarbij de telefoon ook privé gebruikt wordt;
  • zakelijke lunch of diner.